torsdag 26 februari 2009

Godkänd utbildningssamordnare

Idag fick jag mail från TCYK (Trädgårdsnäringens Centrala YrkesKommitté) som meddelade att jag är godkänd som utbildningssamordnare.

Detta är mycket glädjande nyheter för mig eftersom det innebär att jag kan börja köra igång uppdragsutbildningar som jag har tänkt. Verkligen snabbt marscherat av TCYK eftersom jag skickade in ansökan i mitten av förra veckan!

Vad är TCYK?
Man kan läsa mer på deras hemsida.

Men här följer en kortversion: TCYK är en sammanslutning av flera intresseorganisationer (bl.a. STAF och SLA). Syftet är att höja utbildningsnivån bland landets parkarbetare, kyrkogårdsarbetare och anläggare inom olika trädgårdsrelaterade områden. TCYK har gjort upp riktlinjer för kursplaner och kursmål som en utbildningssamordnare kan forma en egen kurs kring.

Varför ska jag bli utbildningssamordnare?

Främst därför att jag tycker det är fantastiskt roligt att undervisa, diskutera och handleda och framför allt när det handlar om hortikulturella frågor. Även jag anser att kompetens- och utbildningsnivån hos många av våra parkarbetare behöver höjas. Många vill också höja sin kompetensnivå av flera själ, men tiden till utbildning ofta är knapp. Bilden visar en toppkapad smalkronig bok på en tomt i Ystad. Här finns det starka själ att ifrågasätta ingreppet, som skapar ett fult träd med inkörsportar för röta.

Denna bild är tagen i ett villakvarter utanför Jönköping. Här skulle trädgårdsägaren lägga en mur och har mycket okänsligt grävt av rötter ända in till stammen på björken. Det är inte bara ovan jord som skadliga ingrepp görs. Här kommer troligtvis trädet att utveckla kraftig röta i rötterna och i stammen till följd av ingreppet.

2 kommentarer:

 1. Lycka till Birger!
  Jag hoppas du tänker på oss ibland nu när vi ska försöka axla din mantel....
  Helen KY08

  SvaraRadera
 2. Grattis och lycka till Birger!
  Den stackars boken är nog förstörd för all framtid och det vore bättre om man tog bort trädet helt och hållet.
  Hälsningar Slottsträdgårdsmästaren.
  Tyvärr går det inte att länka till min blogg på blogg.se.

  SvaraRadera