fredag 4 december 2009

Vinter och vårplaner

Det är väl fel att säga att vintern har kommit. Fortfarande är det gråmulet och inte ens minusgrader. Visserligen är det så det går till här nere i södra Sverige. På ett sätt saknar jag snön och kylan. Solen brukar ju visa sig när det blir högtryck och riktigt kallt.

Jag saknar Jordanien, solen och värmen. Resan dit var helt fantastisk och jag har mycket upplevelser och bilder därifrån. Just nu sitter jag och funderar på hur allt detta skulle kunna omvandlas till ett föredrag. Några av bilderna kommer upp under dagen i bildgalleriet under Trädgårdscoach.se. Här får ni ett smakprov på en solnedgång i Wadi Rum:


För en vecka sen var jag på möte hos Gunnel Carlsson. Om allt går vägen kommer jag att vara med i gänget kring Skånemontern på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö den 8-11 april. Skånemontern är ett projekt lanserat av Tourism in Skåne och jag kommer att, som så kallad trädgårdsexpert representera en av Skånes kommuner. Andra deltagare är Janne Knuda, lärare på Hvilans Naturbruksgymnasium; John Taylor, slottsträdgårdsmästare från Malmö stad; Ronny Dahl, expert på allt det skånska. Det ska bli jättetrevligt!

fredag 23 oktober 2009

Jordanien

Under v.44 åker jag till Jordanien. Det ska bli en helt fantastisk resa, både privat och yrkesmässigt. Jag har länge velat åka till något land i mellanöstern. Jag förställer mig att det ska vara så annorlunda där och det är denna kontrasten mot mitt eget liv som sporrar mig att åka dit. Miljön där är ju också helt annorlunda. Kontrasterna mellan total öken och prunkande grönska känns enorm.

Jag har fått möjligheten att åka genom min vän och kollega Matilda Nilsson på Biotopia. Hon har två gånger tidigare varit i Jordanien och ansvarat för uppbyggnaden av en helt fantastisk ökenträdgård i Aquaba. Det ska bli underbart att få se den. I senaste numret av Hemträdgården (nr 5 2009) har Matilda själv skrivit en artikel om ökenträdgården, men ni kan också besöka hennes hemsida för bilder och berättelser.

Så den 1 november bär det av, insha'Allah.

fredag 9 oktober 2009

Markentreprenörer

Veckans inlägg handlar om entreprenörer, närmare bestämt markentreprenörer. Vad menar jag med en markentreprenör?

Jo, en markentreprenör är en firma eller företag som utför markarbeten mot betalning åt kommuner, andra företag och privatpersoner. I mitt jobb inom Ängelholms kommun anlitar vi ofta markentreprenörer. Några av de entreprenörer jag har haft att göra med på sista tiden är under all kritik. Jag ska inte nämna några företagsnamn eller personnamn och det är inte heller mitt syfte att hänga ut någon enskild. Jag ser bara en allmän slapphet gentemot allt som kan kallas goda kundrelationer, noggrannhet, ordning och reda samt god affärsmässighet.

Anlitandet av en markentreprenör är i kommunala sammanhang en ganska omständig process, speciellt när det handlar om mycket pengar. Kommuner faller nämligen under lagen om offentlig upphandling. Det innebär att alla arbeten som kostar mer än två basbelopp (f.n. ca 80 000 kr) måste upphandlas. Att skriva en upphandling tar tid, kräver kunskap, erfarenhet och noggrannhet. Upphandlingsskrivelsen ska reglera hur arbete skall utföras, vilka material och tekniker som ska användas samt hur det ekonomiska ska lösas. Problemet är att hur bra du än skriver en upphandling kommer det alltid att finnas luckor och utrymme för tolkningar.

Detta utnyttjar markentreprenörerna. Ofta till överdrift...

Låt mig ta ett exempel. När jag började jobba i Ängelholm fick jag överta kontakten med en markentreprenör som gjorde ett jobb åt oss. Det handlade om en större lekplats som hade anlagts och jobbet hade kostat åtskilliga tiotusentals kronor, ja till och med en bra bit över två hundra tusen kronor. Upphandlingen hade jag själv inte varit inblandad i men låt oss säga att den lämnade ett par stora luckor vilket fördyrade hela jobbet.

Arbetet skulle varit klart i mitten av sommaren, men är i denna stund fortfarande inte slutfört. Från besiktningar utförda av en oberoende besiktningsman framgår det att anläggningen har flera brister. Detta har markentreprenören lovat att rätta till. Kruxet är att denna redan har fått betalt för jobbet och nu är mer upptagen av att räkna pengar än att rätta till sitt dåliga arbete.

Vad lär jag mig av detta? Jo, att det är enormt viktigt med ekonomiska hållhakar på markentreprenörer. Upphandlingen måste vara reglerad så att man som beställare kan undanhålla delar av betalningen tills dess att arbetet är slutfört. Konkurrensen är hård och en markentreprenörs vinstmarginal är ofta ytterst liten, kanske bara ett par procent. Att bara undanhålla en liten del av betalningen kan göra affären mycket olönsam för utföraren.

Ett annat exempel: Vi hade ett mindre anläggningsjobb som utfördes i centrala Ängelholm. Upphandlingen gick fint och arbetet blev slutfört med nästan inga förseningar. Drygt en och en helv måad efter att arbetet var slutfört blev jag uppringd av den ansvarige arbetsledaren som ville ha extrabetalning på 20 000 kronor för arbete han ansåg att vi hade beställt i samband med entreprenaden.

Vad är det för fel med bra kundrelationer och tydlighet? Vad uppnår en entreprenör egentligen med att vara otydlig och slarvig? Är marginalerna så små att man måste skinna beställaren? Personligen tror jag mer på ärlighet och tydlighet och låta det kosta lite mer än att ta det billigaste och medföljande problem med utförarens ekonomiska marginaler.

Nåväl, de som förtjänar det skall också hyllas. Alla entreprenörer är inte dåliga och därför ska jag också nämna att jag faktiskt har med några bra att göra också. Vi anlitar en skötselentreprenör för skötseluppdrag inom ytterområdena. Eftersom jag tidigare var inne på avtalsskrivningar och upphandlingar kan jag inte här skylla på dåligt förfarande i detta. Det var nämligen jag själv som skrev den tekniska biten av just detta upphandlingsavtal för drygt två år sedan. I upphandlingen finns dock två fel: Dels var grönytorna inte i det bästa skick när de lämnades över och dels är skötselintervallerna allt för låga.

Här kommer det fina. Entreprenören som vi anlitar skulle mycket väl ha kunnat utföra sin del av avtalet och skita i resten. Det gör dom dock inte. Dom inser värdet i att lägga lite extra krut på de ytor som behöver det och mindre på de ytor som är mer försumbara. Samtidigt har vi en fin dialog och en en god relation. Det är värt att hyllas!

torsdag 1 oktober 2009

Bok & bibliotek 2009- Så gick det!

Bok & bibliotek i Göteborg 2009 blev en härlig upplevelse. Det är visserligen alltid en upplevelse att gå på den gamla hederliga bokmässan. Men i år var första gången jag var där som föredragshållare på Trädgårdsscenen. Jag var där från fredag-söndag och höll sammanlagt fem halvtimmeslånga föredrag samt två korta på tio minuter.

Det handlade naturligtvis om Norrvikens Trädgårdar och hade titeln "Trädgårdsmästare under ett år". Under min tid på Norrviken bloggade jag ganska mycket och tog en hel del bilder. Därför fick jag ganska tidigt idén att detta material relativt enkelt skulle kunna översättas till föredrag.


Hur gick det? Jo, för att vara första gången i dessa sammanhang måste jag vara nöjd med min insats. Föredraget flöt på bra utan några större incidenter. Visserligen var scenen och bildvisningsskärmen lite liten, men med några enkla ändringar i presentationen gick det vägen. Nu hade jag råkat få två morgontider, på fredagen och på lördagen, vilket inte bådade gott om jag ville samla en stor publik. Och visserligen, uppslutningen var kanske inte fantastisk. Men jag hade fler åhörare när jag slutade än när jag började, vilket får ses som en framgång. Bäst uppslutning hade jag på vid lunchtid på fredagen. Förtjänsten var dock inte min. Lasse Anrell har nyligen kommit ut med en bok om pelargoner som han skulle presentera vid lunchtid fredagen på trädgårdsscenen. Till hans olycka, men min lycka hade han fått influensa. Därför fick jag ta över hans tid och den stora folksamlingen som samlats. Enbart ett fåtal gick när de fick höra om den store journalistens frånvaro och jag fick ta över deras uppmärksamhet.

I anslutning till trädgårdsscenen på bok & bibliotek hade vi föredragshållare och personal en VIP-lounge. Den var kanske inte en VIP-lounge som man fantiserar om när man tänker på själva ordet. Där fanns inga skinnsoffor eller någon bubbelpool eller flinka servitörer som sprang omkring och serverade en drinkar. Kaffe, frukt och vatten fick man servera sig själv. Däremot hade vi en massagestol som jag använde så ofta jag kom åt. Efter flera timmar på mässgolvet var man ganska mör i benen och att få dem knådade var inte fy skam. Dessutom hängde där en del VIP-personer. Carl-Jan Granqvist och Per Morberg var där. Naturligtvis var Gunnel Carlsson också där som var modorator på trädgårdsscenen hela helgen igenom. Fattar inte att hon orkar. Själv blev jag trött på min egen röst efter fyra föredrag.


Jag träffade också Lars Åkerström, VD och ägare till Grönytekonsult AB. Nu var han inte på bokmässan för att kränga japanska trädsågar. Han är också förläggare och författare och har gett ut en bok om Spotnicks samt en om Björn Skifs på förlaget Amapola.


Så vad blir det nästa bokmässa? Ja, jag hoppas att det blir föredrag för mig även nästa år. Då får det nog handla mer om träd och kanske beskärning. Mer har jag inte bestämt än.

onsdag 23 september 2009

Bok & bibliotek- Norrviken igen!


På fredag är det dags! På bok & biblioteksmässans trädgårdsscen kl. 10.10 håller jag en halvtimmes föredrag om min tid som trädgårdsmästare för Norrvikens Trädgårdar.

Jag kommer att hålla samma föredrag även på lördag kl 9.30 samt en kort intervjutid kl 15.20. På söndag håller jag föredraget kl. 10.50 samt kl 14.50 med kort intervju kl.10.

Jag har funderat länge över vad jag ska säga. En halvtimme är ingen lång tid och det är så mycket som jag vill berätta. Dessvärre har jag fått stryka en hel del för att få ihop det. Jag har ett ganska omfattande bildarkiv och det kommer väl till pass nu när jag ska berätta.

Bland annat kommer jag att berätta om hur det kändes att få frågan om att ta över trädgårdsansvaret för en av Sveriges anrikaste trädgårdar. Dessutom kommer jag att berätta vad som hände under kändisfesten 2008. Naturligtvis blir det en del berättelser om projekten vi drev under min tid.

Det ska bli mycket trevligt och kul att stå på scen igen! Välkomna att lyssna!

tisdag 28 juli 2009

Lustig intervju


På hemväg från Ängelholm hände något ganska märkligt. En reporter från Lokaltidningen i Stockholm ringde upp mig. Han hade hittat mitt namn på nätet och började ställa massa frågor om vin. Inte drycken, utan växten. Tydligen hade en stockholmsfamilj fått en större vinranka nedsågad av någon ligist (vem gör något sådant?) och nu undrade reportern om vinrankan skulle överleva.

- Var det dessutom inte väldigt ovanligt att en vinranka blir över tre meter hög mot en husvägg? frågade reportern.

Jag svarade i så allmänna ordalag jag kunde, som jag försöker göra när jag inte har sett växten i fråga. Jo, visst är det ovanligt med en så stor vinranka, men inte sällsynt. Visst kan en vinranka överleva en sådan kraftig beskärning, men den mår ju inte direkt bra av det. Möjligen växer den så kraftigt nu att den har svårt att invintra och härda sig inför vintern och riskerar då att få vinterskador.

När jag hade svarat färdigt sade reportern mycket hastigt tack och adjö och lade på utan att jag ens hann fråga om och när detta skulle publiceras.

Högst märkligt samtal. Håll utkik i lokaltidningar i Stockholm den närmsta tiden...

onsdag 22 juli 2009

Så! Nu är den klar!



När jag började på parkavdelningen vid Ängelholms kommun i början av juni blev ett av mina första uppdrag att knyta ihop säcken på ett anläggningsprojekt. Det gällde den gamla pumpstationen som ligger på västra promenaden utmed Rönne å och nedanför Tingstorget. Entreprenaden med ombyggnad av muren har gjorts av MVB medan sedummattorna har lagts av tjejerna och killarna på parkavdelningen. Jäkligt bra jobbat av alla måste jag säga!

torsdag 25 juni 2009


Har nyligen fått veta att jag får föreläsningstid på Bok & biblioteks trädgårdsscen den 25 september. Kl. 10.10-10.40 kommer jag hålla ett anförande om hur det är att ha varit trädgårdsmästare över en av Sveriges vackraste trädgårdar i drygt ett år. Dessutom blir det lite om några favoritträd.

Detta kommer att bli jättekul. Jag har varit en flitig besökare på bok & bibliotek de senaste fem åren och älskar kombinationen av litteratur, kunskapsutbyte, kulturdebatt och populärvetenskap. Trädgårdsscenen på andra våningen har under den tiden uppstått, förbättrats och vuxit. Redan för två år sedan bestämde jag mig för att jag själv skulle stå på scenen och hålla ett föredrag inom ett år. I fjol blev det visserligen inget planerat föredrag utan enbart en kort utfrågning av Gunnel Carlsson som då var moderator. Men nu är det äntligen dags.

söndag 14 juni 2009

Hektiskt jobb

Jag har nu jobbat i två veckor i Ängelholm, men det känns som två månader. Ängelholm är inte någon stor stad, men ändå händer saker hela tiden som mer eller mindre berör kommunens parkavdelning. Ständigt är det folk som ringer och frågar om saker. De allra flesta samtal är trevliga och ett fåtal är inte så trevliga. Några kan man svara, andra måste man åka ut till och vissa vill man gärna be att gå och dra något gammalt över sig. För så är det inom en kommun. Folk är skattebetalare, ett argument som några gärna drar upp som argument för att de ska få precis som de vill. Sådan attityd gör mig tämligen trött.

Men för det mesta är allt bara bra. Parkpersonalen är mycket trevlig och jobbar hårt med sina uppgifter. Det är en stor fördel att jag har varit här innan och att de flesta redan vet vem jag är. Det har gjort att jag kommer snabbt in i jobbet.

Nu när säsongen är inne växer saker och ting och då måste det hållas i schack. Därför går den mesta av tiden till att kolla på saker som är övervuxna och behöver åtgärdas. Det är inte direkt några svåra beslut att ta. Problemet är att resurserna är knappa för att åtgärda snabbt.

Jag var på en anläggningsbesiktning i fredags och träffade besiktningsmannen Kent Wallin. Han och jag har det gemensamt att vi båda jobbar och driver ett företag vid sidan av. Själv är jag väldigt fokuserad på det gröna och har mindre kunskap i hård anläggning. Det var mycket intressant att se hur besiktningen går till och hur mycket som ska gås igenom. Jag tänker mig att på sikt bygga upp så mycket kunskap så att jag även kan ta anläggningsbesiktningar i framtiden.

Nu blir det nya tag på måndag. Det är ett mycket intressant anläggningsprojekt på gång utmed Rönne å vid Sockerbruksbron i Ängelholm där den gamla pumpstationen skall fräshas upp och få mer tilltalande växtlighet omkring sig. Detta blir min huvudsakliga uppgift nästa vecka. Ska försöka få upp lite bilder på det senare.

torsdag 28 maj 2009

Nytt jobb!

Jag har fått ett nytt uppdrag/jobb!

Under onsdag i förra veckan blev jag uppringd av Ängelholms kommuns parkchef. Det visar sig att hon behöver temporär uppbackning. Hon har en medarbetare sjuk, det är semestrar på gång och tonvis med andra uppdrag.

Jag jobbade åt Ängelholm för två år sedan med en upphandling som rörde parkområdena i Hjärnarp, Munka-Ljungby och Veijbystrand. Det var ett nytt och lärorikt uppdrag som gav mig många värdefulla insikter om AFF, AB06 och andra upphandlingstekniska bitar. Bland mina kommande uppdrag i Ängelholm ingår att utvärdera upphandlingen och hur den har gått. Det ska bli dubbel intressant och lärorikt att faktiskt få se hur allt har fungerat. Det är tyvärr inte särskilt ofta jag har fått se resultaten av mina arbeten.

Förbannelserna i detta är tvenne:
För det första arbetar vi i denna bransch med växter som produkter. Växter är inga mobiltelefoner, stekpannor eller en kepsar. Hur snabbt vi än arbetar och "producerar" måste vi ändå acceptera att naturen och dess faktorer till största delen styr hur snabbt vi får fram vår produkt. Och naturen låter sig inte jäktas. Det tar tid att få se resultatet.

För et andra är dilemat på dagens arbetsmarknad är att kunna få något varaktigt arbete/uppdrag. Som längst har jag varit på samma arbetsplats i två år. På ett sätt är det bra med omväxling, men mest är det en förbannelse. Utan långvariga uppdrag hinner man sällan dra några långtgående slutsatser av sitt arbete. Det är synd.

Nåväl, jag ser mycket fram emot att börja i Ängelholm och alla utmaningar som väntar där.

Fräscha blå Iris sibirica från vår trädgård

söndag 29 mars 2009

Trädgårdsmässan - Been there, seen it, got the pole saw

Nu har jag varit på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö och jag måste säga att det var en härlig upplevelse.


På många sätt har jag varit smått allergisk mot mässor av alla dess slag. Det har till stor del berott på de osmakliga inslag som följer i i mässornas spår av vilka många hör hemma i det, som jag anser vara trädgårdens utkanter: Badtunnor, foppatofflor, syltprodukter osv.

Men här måste jag säga att det var bra sammanhållet och produktspreteriet var inte så stort. Det som stack ut får jag nog kalla mer innovation än smaklöshet. Som Stigas rosa gräsklippare, "Ladycutter" utrustad med rosa rattmuff, hårfön och sminklåda. Visserligen kan man ifrågasätta könsrollsperspektivet i det hela, men ändå gjort med glimten i ögat. Nu ska det ju sägas att detta var ett tävlingsmoment inspirerat av "Pimp my ride" som döptes om till "Pimp my Stiga".

Jag gillar också mixen mellan det fritidsmässiga och det profesionella, mellan odlarorganisationerna soim ställde ut i hall B och branschfolket i hall A. Här kan jag strosa runt och byta ord med kollegor och gamla vänner, samtidigt som det pågår mycket spännande, öppna seminarier på scener i alla hallarna. Jag tror att den närvarande trädgårdsbranschen mår bra av att ständigt möta den huvudsakliga publiken på trädgårdsmässan som är privatpersoner. Genom dessa möten tvingas man förklara idéer och ståndpunkter om just sina produkter och tjänster.

För mig är det ett fantastiskt tillfälle att skapa, förnya och upprätthålla kontakter med branschfolk. Och just den här gången var det tacksamt eftersom många vill höra om Norrviken och mina framtidsplaner.

Efter en hel dag på mässan och en hel dag i Stockholm åker jag nu hemtill Halmstad, många erfarenheter rikare och hoppas på återbesök nästa år. Imorgon är det tillbaka med nya utmaningar då jag ska hjälpa Acama med en kortare kurs för HFAB om grönyteskötsel.

torsdag 26 mars 2009

Nordiska Trädgårdar

Nu drar jag till Stockholm och Nordiska trädgårdar. Jag kommer vara där huvudsakligen fredag och kommer att gå på FORs seminarium om nya och gamla barrväxter. Det ska bli väldigt intressant! Resten av tiden ska jag försöka träffa lite kollegor och se Stockholm. Jag har inte varit i huvudstaden på 12 år så det ska bli kul.



Igår var jag i Malmö och träffade stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericson för ett kort lunchmöte. Var också på en mycket trevligt middag med Claes-Anders Malmberg på Acama och diskuterade allmänt om branschen, kurser och framtid. Mycket givande!

torsdag 12 mars 2009

Vår!

Det har hänt en hel del sen sist! Inte bara har våren närmat sig sakta men säkert.

Jag har haft ett mycket givande och trevligt samtal med Claes-Anders Malmberg på Acama konsult. Claes-Anders är en av Sveriges ledande konsulter för grönyteföretag och jag är särskilt glad av att kunna ta del av hans råd. Han har övertygat mig om att komplettera utbildningsutbudet även med kortare kurser. TCYK- kurserna är mycket bra, men också ganska omfattande och långa. Även kurser som spänner över kortare tid är intressanta.

Jag har också sett följande nyhet! Som fd Malmöbo tycker jag det låter fantastiskt med en botanisk park i Malmö. Precis vad som behövs då Malmö trots sina fantastiska innerstadsparker saknar en riktigt "tung" park med enbart fokus på det botaniska, möjligtvis med undantag av Slottsträdgården

Ett fantastisk sibiriskt korkträd, Phelodendron amurense, i folkets park, Malmö

Mässan för Nordiska trädgårdar kommer att hållas på Älvsjömässan den 26-29 mars och det blir mitt första besök där. Jag ska gå på ett seminarium om barrväxter på fredagen. Mässor brukar vara lite småjobbiga, pga av den stora mängden icke-trädgårdsrelaterade prylar som marknadsförs samt den enorma trängseln. Men om jag nu kan nörda ner mig totalt i detta seminarium på förmiddagen och gå igenom mässan på eftermiddagen tror jag det ska bli bra. Det är ett utmärkt tillfälle att träffa känt och okänt folk i branschen Dessutom tror jag jag undviker den värsta folkstormen genom att utebli på lördagen och söndagen, vilket naturligtvis är de stora dagarna för allmänheten.

Här en bild på vår monter från mässan Hem & Villa 2008 där jag var med och marknadsförde Norrvikens Trädgårdar samt trädgårdsmästarutbildningen på Apelrydskolan

Nä, nu tittar solen fram. Ut med er och njut av den analknde våren!

torsdag 26 februari 2009

Godkänd utbildningssamordnare

Idag fick jag mail från TCYK (Trädgårdsnäringens Centrala YrkesKommitté) som meddelade att jag är godkänd som utbildningssamordnare.

Detta är mycket glädjande nyheter för mig eftersom det innebär att jag kan börja köra igång uppdragsutbildningar som jag har tänkt. Verkligen snabbt marscherat av TCYK eftersom jag skickade in ansökan i mitten av förra veckan!

Vad är TCYK?
Man kan läsa mer på deras hemsida.

Men här följer en kortversion: TCYK är en sammanslutning av flera intresseorganisationer (bl.a. STAF och SLA). Syftet är att höja utbildningsnivån bland landets parkarbetare, kyrkogårdsarbetare och anläggare inom olika trädgårdsrelaterade områden. TCYK har gjort upp riktlinjer för kursplaner och kursmål som en utbildningssamordnare kan forma en egen kurs kring.

Varför ska jag bli utbildningssamordnare?

Främst därför att jag tycker det är fantastiskt roligt att undervisa, diskutera och handleda och framför allt när det handlar om hortikulturella frågor. Även jag anser att kompetens- och utbildningsnivån hos många av våra parkarbetare behöver höjas. Många vill också höja sin kompetensnivå av flera själ, men tiden till utbildning ofta är knapp. Bilden visar en toppkapad smalkronig bok på en tomt i Ystad. Här finns det starka själ att ifrågasätta ingreppet, som skapar ett fult träd med inkörsportar för röta.

Denna bild är tagen i ett villakvarter utanför Jönköping. Här skulle trädgårdsägaren lägga en mur och har mycket okänsligt grävt av rötter ända in till stammen på björken. Det är inte bara ovan jord som skadliga ingrepp görs. Här kommer troligtvis trädet att utveckla kraftig röta i rötterna och i stammen till följd av ingreppet.

lördag 21 februari 2009

Nu kör jag!

Nu var äntligen Trädgårdscoach.se uppdaterad med nytt innehåll och färsk information! Jag är glad att jag har lärt mig att kunna redigera den själv. Min bror Axel har skapat koden för sidan och visat mig hur jag ska administrera den. Det är jag mycket tacksam för eftersom html-kod har legat totalt utanför mitt kunskapsområde tidigare. Men nu ska jag förhoppningsvis klara mig hjälpligt.

Denna blogg har tillkommit för att jag ska kunna ge kontinuerlig och bra information om vad som händer kring Trädgårdscoach.se i allmänhet och mitt yrkesliv i synnerhet.

Efter bloggen Trädgårdsmästartankar från Norrviken har jag insett hur bra det är för att blogga. Informationen utåt är bra både för kunder och för mig själv när jag skriver och strukturerar mina tankar kring arbetet.

Vad kommer jag att syssla med? Min plan är att Trädgårdscoach.se kommer huvudsakligen att bli ett konsultföretag för park- och trädgård samt utbildningsföretag för beskärning och trädvård. Det finns en del saker att lösa vad gäller utbildningsdelen innan jag kan köra igång för fullt, men jag hoppas det löser sig inom de närmsta veckorna.

Att köra igång med eget företag är tufft och ensamt. Jag vet ännu inte om det är helt rätt väg att gå, men det vore dumt att inte försöka.